Logistiikkaa tehostamalla säästettäisiin tuhansien hoitajien työpanos ja satoja miljoonia rahaa

Tutkimuksien mukaan hoitajien työajasta kuluu 4–15 prosenttia logistiikkatyöhön, kuten esimerkiksi tarvikkeiden ja lääkkeiden tilaamiseen, toimitusten vastanottoon, varastointiin ja tilaustarpeiden selvittämiseen.

 

THL on vuonna 2020 julkaistussa blogikirjoituksessaan arvioinut, että sairaanhoitajia, terveydenhoitajia, ensihoitajia, kätilöitä ja lähihoitajia on töissä noin 152 000. Jos logistiikka vie hoitajien työajasta keskimäärin 7,5 prosenttia, niin tämä tarkoittaa kaikkiaan 11 400 hoitajan työpanosta. Nykyaikaisilla – tehokkailla ja automaattisilla – tietojärjestelmillä tästä voidaan helposti vapauttaa kolmanneksen eli lähes 4 000 hoitajan työpanos.

Hoitohenkilöstöstä on huutava pula jo nyt useilla hyvinvointialueilla ja tilanteen ennustetaan vain heikkenevän. Nyt jos panostettaisiin logistiikan tehostamisessa pelkästään tähän osastopäähän, eli hoitajien työhön, olisivat työajan säästöt valtakunnallisesti edellä mainittua luokkaa.

Ja vielä: sote-uudistuksen yksi keskeisistä tavoitteista on hillitä terveydenhoidon kustannusten nousua. Tehokkaasti toimiva hoitotarvikkeiden ja lääkkeiden logistiikka auttaa merkittävästi tämän tavoitteen saavuttamisessa. Sairaanhoitajan keskipalkka on Suomessa hieman päälle 3 000 euroa kuussa. Pelkästään 4 000 hoitajan työajan säästö tarkoittaa noin 200 miljoonan euron säästöä. Lisäksi säästöjä tulee muualtakin logistiikasta mikäli toimitusketjua kehitetään kokonaisvaltaisesti.

***

Meidän kehittämämme OneClinic Logistics on hyvinvointialueille paras logistiikan kokonaisjärjestelmä, joka on jo koeponnistettu kahdella hyvinvointialueella eli Etelä- ja Pohjois-Karjalassa. Useat hyvinvointialueet hoitavat logistiikkaansa vanhentuneilla järjestelmillä, joita tyypillisesti ei ole suunniteltu niiden tarpeisiin – toisin kuin OneClinic Logistics.

Tarjoamme omaa ratkaisuamme kaikille hyvinvointialueille pilvipalveluna kustannustehokkaasti monistamalla hyväksi todettuja ratkaisuja. OneClinic Logistics sopii lisäksi hyvin myös pienempien yksiköiden, kuten yksittäisten lääkärisasemien ja sairaaloiden, toiminnan tehostamiseen. Järjestelmällämme on jo yli 10 000 tyytyväistä käyttäjää ja 27 sote-asiakasta.

 

Lisätietoa

Veli-Matti Pietilä

veli-matti.pietila@oneclinic.fi

050 543 4192

Muita blogipostauksia