Neljä miljoonaa potilaskäyntiä vuosittain hoitava Terveystalo tarvitsee toiminnassaan suuret määrät erilaisia hoitotarvikkeita ja lääkkeitä. Nykyisin tarvikkeiden ja lääkkeiden hankkiminen, vastaanottaminen ja varastointi sujuvat Terveystalossa paljon aikaisempaa tehokkaammin. Suurin osa sen sairaalayksiköistä eri puolilla Suomea käyttää tätä nykyä M@tskua – järjestelmää, joka on erityisesti suunniteltu parantamaan terveydenhuollon logistiikkaa.
Lue lisääOulun Eteläisen alueella avattu Aputori-verkkopalvelu (www.aputori.fi) auttaa kuntalaisia etsimään ja vertailemaan yksityisiä sosiaali- ja terveyspalveluja. Aputoriin on jo kertynyt laajasti kuntoutus-, terapia- ja asumispalveluja, varhaiskasvatuksen palveluja sekä kotiin annettavia palveluja.
Aputori nostaa alueen yksityiset palvelut esille entistä paremmin. Mukana on niin palvelusetelillä kuin omalla kustannuksella hankittavia palveluja. Aputori kattaa Kallion ja Selänteen peruspalvelukuntayhtymät, sosiaali- ja terveyspiiri Helmen sekä Oulaisten kaupungin – kaikkiaan kahdentoista kunnan alueen.
Palvelun teknisen alustan on toimittanut ohjelmistoyritys OneClinic Oy. Yrityksen Toimitusjohtaja Veli-Matti Pietilä kertoo yrityksen pyrkineen rakentamaan Aputorista selkeän ja helppokäyttöisen – niin palveluja etsivän kuntalaisen kuin toiminnastaan kertovan palveluntarjoajan kannalta.
”Uskon että tämän tyyppiset web-pohjaiset palvelut yleistyvät jatkossa, koska kunnat pyrkivät nostamaan entistä voimakkaammin oman palveluntuotantonsa rinnalle yksityiset palvelut. Samalla kuntalaisten valinnanvapautta palveluntuottajien suhteen halutaan lisätä. Lisäksi ratkaisumme avulla hallitaan palvelusetelit tehokkaasti sähköisesti”, hän toteaa.
OneClinic on toteuttanut samankaltaisia ratkaisuja myös muun muassa Kainuussa ja Tampereella. Aputorin kaltaisten palvelujen yleistymiseen vaikuttaa muun muassa vuonna 2009 voimaan tullut palvelusetelilaki, jonka mukaan palveluseteliä käyttävien kuntien ja kuntayhtymien on tiedotettava asukkaille yksityisten palvelujen tarjonnasta.